Bewustzijn creëren

Bewustzijn creëren

We zijn immers allemaal mens, met hetzelfde palet aan emoties en gevoelens, ongeacht de externe omstandigheden.”

Bewustzijn creëren

We zijn immers allemaal mens, met hetzelfde palet aan emoties en gevoelens, ongeacht de omstandigheden.”

Ons doel 

4Watoto wil een evenwichtig beeld schetsen over Afrika, DR Congo, Goma en de stichting 4Watoto, zonder de harde, realistische kant weg te drukken onder een overdreven positief beeld. Door middel van educatie wil stichting 4Watoto de betrokken mensen zowel intern als extern verbinden door bijvoorbeeld het uitwisselen van kennis en ervaringen. Juist omdat 4Watoto werkzaam is in twee landen, is het een mooie kans om hier een verbinding in te leggen.

 

1. Gelijkheid

Hoewel we misschien erg van elkaar kunnen verschillen, en hierdoor in een polarisatie kunnen eindigen, kunnen we deze verschillen ook erkennen en juist vieren. 4Watoto gelooft dat wanneer deze stap gezet is, we ons samen kunnen focussen op een samenleving waarin er meer naar elkaar toe gegroeid kan worden. Deze groei kan zorgen voor veel kennisoverdracht. 

Bewustzijn creëren heeft veel te maken met het ontstaan van verbindingen tussen verschillende groepen mensen. En wellicht zijn deze verschillende groepen mensen wel helemaal niet zo verschillend. We zijn immers allemaal mens, met hetzelfde palet aan emoties en gevoelens, ongeacht de externe omstandigheden.

Het aanwakkeren van deze bewustwording zorgt er ook voor dat men met andere ogen naar elkaar gaat kijken. Het wederzijdse begrip, de samenwerking en de kennisoverdracht die daaruit voorvloeit, zal invloed hebben op de mate van gelijkheid die wij voelen voor een ander.


2. Eigen handelen & Duurzaamheid 

Wereldwijd kunnen mensen steeds meer geld besteden aan de minder primaire behoeften, waardoor de druk op natuurlijke hulpbronnen toeneemt. Explosieve bevolkingsgroei, dynamische consumptiepatronen en een continu evoluerende technologische markt hebben milieuproblemen tot een everyday problem gemaakt (Tellegen en Wolsink, 1998:16-19), waar in toenemende mate op geacteerd zal moeten worden.

Milieuproblematiek reflecteert in de basis de risicomaatschappij van Ulrich Beck: doordat milieulusten en -lasten zich geografisch onevenredig verspreiden, zullen de menselijke gedragingen die leiden tot klimaatverandering in aantal en intensiteit blijven toenemen, totdat we aan onze eigenliefde ten ondergaan. Deze ondergang heeft in onze beleving met name betrekking op de devaluatie waar ons leven aan onderhevig is wanneer de ethisch-morele implicaties van een wereld zonder respect voor Moeder Aarde ons gaan definiëren.

Hoewel de koopdrang binnen DR Congo in vergelijking met ‘rijkere’ landen, nog minimaal is, is het land deel van de hyper-kapitalistische wereld waarin we ons begeven.

Aangezien de kans op een hoger inkomen na een opleiding bij 4Watoto aannemelijk hoger wordt, willen wij kinderen goed inlichten over onderwerpen als eigen gedrag, klimaatverandering, duurzame oplossingen en de eindigheid van natuurlijke hulpbronnen. Zij kunnen deze kennis meenemen in het verdere leven en doorgeven aan de mensen die zij gaan inspireren

Binnen ons kunnen zal 4Watoto ook altijd duurzaam handelen, zowel in de bouw als projecten met bijvoorbeeld SuperAdobe, en door gebruik te maken van recycling en/of tweedehands spullen. 

Wij zijn voor een synergie van milieu en maatschappij. Voor duurzaamheid, mondiaal bewustzijn en een focus op wat ons verbindt (in plaats van een nadruk op verschillen). 

4Watoto biedt educatie, niet voor indoctrinatie van een bepaalde zienswijze maar met als insteek, de zoektocht naar een balans tussen ons en Moeder Aarde aan te gaan.


3. Stereotypes doorbreken over Afrika 

4Watoto wil de clichés over Afrika aankaarten en laten zien dat niet alles wat in eerste instantie bij je opkomt, daadwerkelijk een goede weerspiegeling is van het continent en/of de mensen.


‘Afrikanen zijn...’, ‘Afrika is…’, vul zelf maar in. Afrikanen zijn zus of zo? Nee. Afrika is zus of zo? Nee. 

Het is niet mogelijk om deze generalisatie aan te gaan zonder foutief te worden in je uitspraken en redenering.


Afrika is namelijk een continent, geen land.

Afrika is groot: vierenvijftig landen, 900 miljoen mensen.

Niet overal is het gevaarlijk, ruig, primitief of corrupt zoals geschetst wordt. Op vele plekken is het schoon, veilig, levendig en goed ontwikkeld.


4Watoto wil een evenwichtiger beeld schetsen van het Afrikaanse continent door een diversiteit aan verhalen te vertellen en haar publiek bewust maken van patronen die ten onrechte in stand worden gehouden.


Wij citeren de gerenommeerde Nigeriaanse schrijver Chimamanda Ngozi Adichie:

“Het grotere verhaal van Afrika gaat denk ik nog altijd over rampspoed. Over een plek in nood”, zei zij in een interview met de BBC vorige jaar. Maar Afrika is een complexe plek, vervolgde ze: “Met heel veel problemen, maar ook met veel vernieuwing, en dromen en talenten.’’


“Afrika is veel ontwikkelder dan de doorsnee westerling denkt. Tegenwoordig is de economische groei al een jaar of 10 rond de 5 procent, met uitschieters van 8% in landen als Ethiopië en Ghana. Dus ook al zijn er zeker regio’s die geplaagd worden door een trage ontwikkeling door conflicten, dit gaat niet op voor het complete continent.”


Met cynisme bereik je niets, met een hoge bloeddruk ook niet. Acceptatie, luisteren en in een dialoog blijven is wat wij geloven dat werkt. 4Watoto wil een klimaat creëren waarin we allemaal door een constant leerproces gaan om uiteindelijk te gaan begrijpen dat we allemaal hetzelfde zijn: Mens.


4. Stereotypes doorbreken over de westerse wereld 

4Watoto wil de clichés over de westerse wereld aankaarten en laten zien dat niet alles wat in eerste instantie bij je opkomt, daadwerkelijk een goede weerspiegeling is van het continent en/of de mensen. 

Europa is niet superieur, Afrika niet inferieur. Ironisch is zelfs dat landen zoals Frankrijk afhankelijk zijn van hun postkoloniale economische inkomsten en daarmee de rijkdom van Afrika. Simpel gezegd; een grote groep mensen denkt nog steeds dat de westerling de redder moet zijn van de voor de rest 'o zo zielige wereld' en een andere grote groep mensen ziet Europa als het paradijs.


Beiden is meer foutief dan stellen dat McDonald's puur en gezond eten verkoopt. Europa is niet de hemel op Aarde en al helemaal niet een continent waarop alles perfect gaat. Het is niet zo ontwikkeld dat er geen smetjes zitten op ons democratische beleid. 

Al willen velen dat maar al te graag naar buiten brengen onder de noemer van trots. Het verleden is pijnlijk: Glorieus voor de winnaars, desastreus voor de verliezers. 'Welcome to War and Power Conflicts'. 


Wanneer vrede zal heersen is voor ons ook een raadsel, het enige wat 4Watoto wil is een steentje bijdragen door verbinding te bevorderen in plaats van met divide and rule de wereld op te delen. 

Het is in onze ogen jammer dat wanneer we elkaar voor het eerst tegenkomen, de termen blank en zwart in ons achterhoofd rondspoken, in plaats van medemens. 4Watoto wil mensen dichter bij elkaar brengen.


5. Dekolonisatie

Dekolonisatie is in beide werelden nodig. Dekolonisatie binnen de westerse wereld houdt de bewustwording over de verkregen privileges die ontstaan zijn vanuit de koloniale periode in. Binnen Afrika gaat het over de bewustwording over de opgelopen trauma's en het loskomen van afhankelijkheid

Een echte paradigma-verschuiving in het bewustzijn, het overkomen van opgelegde gedachtegangen en het inzien van privileges is noodzakelijk. Maar vooral het inzien dat er inderdaad verschillen zijn en dat we ondanks dat gelijk en samen op deze Aarde zijn.   


Share by: